ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Τα αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δίνουν την απάντηση στα αυξημένα κόστη-πάγια ρεύματος του λογαριασμού της ΔΕΗ. Εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία σε μέρη που δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ή είναι πολύ ακριβή η πρόσβαση σε αυτό.

Δημοσίευση: 10/11/21

Γενικά 

 Τα αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δίνουν την απάντηση στα αυξημένα κόστη-πάγια ρεύματος του λογαριασμού της ΔΕΗ. Εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία σε μέρη που δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ή είναι πολύ ακριβή η πρόσβαση σε αυτό.

 

 

 Τρόπος λειτουργίας

Το ρεύμα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Στην συνέχεια διοχετεύεται στον ρυθμιστή φόρτισης και από εκεί στις μπαταρίες. Μέχρι και τις μπαταρίες το ρεύμα είναι συνεχές ( DC ). Επειδή όμως οι περισσότερες συσκευές λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα 220 Volt, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους αντιστροφείς τάσης ( inverters ). 

 

 

     Πως να επιλέξετε σωστά το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σας 

    Η επιλογή του σωστού συστήματος μοιάζει εύκολη, αλλά δεν είναι. Μία μέθοδος υπολογισμού είναι με βάση την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος, αλλά δεν επαρκεί.
Για να επιλέξουμε αυτόνομο φωτοβολταϊκό που καλύπτει τις καταναλώσεις μας σε ρεύμα θα χρειαστεί να γνωρίζουμε :

  1. Την ισχύ σε Watt(βατ) των συσκευών-μηχανημάτων.
  2. Το ρεύμα εκκίνησης των συσκευών. Για παράδειγμα το μοτέρ σε ένα ψυγείο, απαιτεί για λίγα δευτερόλεπτα 3-8πλάσιο ρεύμα για να ξεκινήσει σε σχέση με το ονομαστικό του. Άρα έχει σημασία το ρεύμα εκκίνησης που μπορεί να δώσει το ινβέρτερ που θα επιλέξουμε.
  3. Την συχνότητα χρήσης μέσα στην εβδομάδα(για παράδειγμα πόσες φορές βάζουμε πλυντήριο). Το πόσο συχνά και για πόσες ώρες χρησιμοποιούμε τις συσκευές (τηλεόραση, φωτισμό, πλυντήριο, υπολογιστή κλπ), καθορίζει το μέγεθος των μπαταριών. Οι μπαταρίες διακρίνονται ανάλογα με το πόσο ρεύμα μπορούν να αποθηκεύσουν και μετριούνται σε αμπερώρια (Ah) χωρητικότητας.
  4. Την χρήση των συσκευών. Δηλαδή εάν είναι μόνο για καλοκαίρι, σαββατοκύριακα ή για όλο το έτος. Τα φωτοβολταϊκά το καλοκαίρι παράγουν μέχρι και διπλάσια ποσότητα ρεύματος. Άρα σε ένα εξοχικό σπίτι που κατοικείται το καλοκαίρι και κάποια σαββατοκύριακα τον χειμώνα απαιτούνται λιγότερα φωτοβολταϊκά.
  5. Την ενεργειακή αυτονομία που επιθυμούμε. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά και οι μπαταρίες καλύπτουν τις ανάγκες μας σε ρεύμα για μία μόνο ημέρα, τότε εάν την επομένη έχει συννεφιά, θα ξεμείνουμε. Άρα θα πρέπει να ορίσουμε κάποιες ημέρες αυτονομίας(στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις δύο (2) ημέρες είναι αρκετές). Για να αυξήσουμε την αυτονομία ρευματοδότησης θα πρέπει να επενδύσουμε σε μπαταρίες με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα παραπάνω, αλλά και την τοποθεσία της εγκατάστασης υπολογίζεται η ισχύς των φωτοβολταϊκών πάνελ και το είδος του υπόλοιπου εξοπλισμού. 

 

                                                                                                                      

 

Τα πλεονεκτήματα ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος 

   Ο ιδιοκτήτης μίας ενεργειακά αυτόνομης κατοικίας

  1. Δεν ανησυχεί για διακοπές ρεύματος(black out).
  2. Έχει έλεγχο της παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά. Αυτό του επιτρέπει να προγραμματίζει την λειτουργία των ενεργοβόρων συσκευών, αλλά και συνολικά να διαμορφώσει ένα “προφίλ” κατανάλωσης, σε πλήρη αρμονία με τις ανάγκες της οικίας, με τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά.
  3. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών αποτρέπει την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα(CO2) στην ατμόσφαιρα.